- Strona główna
- /
- Artykuł
Tryb planowanej konserwacji pozwala zaplanować konserwację urządzeń i przestrzeni roboczych w Control Hub, zapewniając płynniejszą pracę i mniej przerw.
Wprowadzenie
Tryb planowanej konserwacji jest przydatny, gdy planowane są działania, które mogą powodować niepotrzebne alerty lub problemy w Centrum sterowania, na przykład podczas odświeżania urządzenia lub odnawiania sal konferencyjnych.
Centrum sterowania
Możesz włączyć i wyłączyć planowaną konserwację zarówno w poszczególnych obszarach roboczych i urządzeniach, jak i zbiorczo.
Gdy urządzenie jest w trybie planowanej konserwacji:
- Żadne alerty urządzenia nie są wysyłane.
- Urządzenia offline pojawiają się w trybie Offline: status konserwacji zamiast stanu offline.
- Urządzenia online pojawiają się ze statusem Online niezależnie od tego, czy mają problemy, czy nie.
- Początek i koniec planowanej konserwacji znajduje odzwierciedl enie w historii urządzenia.
- Gdy urządzenie jest ustawione w trybie planowanej konserwacji, obszar roboczy, do którego należy, jest ustawiony na tryb planowanej konserwacji.
Gdy obszar roboczy jest w trybie planowanej konserwacji:
- Nie pojawia się na stronie rankingowej informacji o problemach.
- Wszystkie urządzenia w obszarze roboczym są w trybie planowanej konserwacji.
- Konserwację można zaplanować z opcjonalnym czasem rozpoczęcia i zakończenia.
- Zmiany są kontrolowane w dzienniku aktywności administratora.
Problemy i stan online/offline nadal pojawiają się, gdy przejdziesz do stron szczegółowych danych określonego obszaru roboczego lub urządzenia.
Za pomocą filtrowania można wyświetlić wszystkie obszary robocze lub urządzenia w trybie planowanej konserwacji lub planowanej konserwacji. Strona szczegółów obszaru roboczego i urządzenia pokazuje, kiedy planowana konserwacja jest włączona i umożliwia pojedynczą edycję.
Planowana konserwacja jest obsługiwana dla urządzeń w trybie współdzielonym i osobistym. Jeśli urządzenie osobiste zostanie włączone w tryb planowanej konserwacji, dotyczy to tylko tego urządzenia. Nie ma wpływu na inne urządzenia podłączone do tego użytkownika.
Jeśli urządzenie wygasa po 365 dniach braku aktywności, stan urządzenia zmieni się z Planowana konserwacja na Wy gas ła.
Planowana konserwacja to centrum sterowania i narzędzie administratora, które nie wpływa na rezerwację miejsca ani funkcjonalność urządzenia.
Urządzenie
Gdy urządzenie, korzystając z ustawień urządzenia lub obszaru roboczego, jest w trybie konserwacji:
-
Wszystkie obsługiwane urządzenia w obszarze roboczym pokazują stan konserwacji w interfejsie użytkownika urządzenia. Możliwe jest dodanie niestandardowej wiadomości, aby poinformować użytkowników o przyczynach niedostępności urządzenia lub sali konferencyjnej.
-
Interakcje połączeń i wprowadzania połączeń są niedostępne.
-
Funkcja Nie przeszkadzać jest stosowana, aby połączenia przychodzące nie dzwoniły na urządzeniu. Po zakończeniu konserwacji poprzedni stan Nie przeszkadzać zostanie przywrócony.
-
Ustawienia urządzenia pozostają dostępne w obsługiwanych ustawieniach lub w punkcie wejścia panelu bocznego kontrolera.
-
Administratorzy mogą nadal zarządzać urządzeniem w tle za pomocą Control Hub.
Indywidualne obszary robocze
| 1 |
Przejdź do strony Obszary robo cze w Centrum sterowania i wybierz obszar roboczy, który chcesz ustawić w trybie planowanej konserwacji. Przejdź do trybu Planowana konserw acja i wybierz Edytuj harmonogram. |
| 2 |
Z menu rozwijanego wybierz Włączone i włącz opcję Za plan owane, jeśli chcesz włączyć tryb planowanej konserwacji na określony okres. Jeśli pozostawisz wyłączony harmonogram, obszar roboczy natychmiast przejdzie w tryb planowanej konserwacji i aby go wyłączyć, musisz wybrać Wył z menu rozwi janego. |
| 3 |
Dodaj niestandardową wiadomość zawierającą maksymalnie 150 znaków, która jest wyświetlana na ekranie urządzenia. Jeśli nie ustawiono niestandardowego komunikatu, wyświetlany jest tylko standardowy komunikat „System w trakcie konserwacji”. Wiadomość niestandardowa pojawia się pod standardowym komunikatem. |
| 4 |
Wybierz opcję Zapisz, aby zastosować tryb planowanej konserwacji. |
Poszczególne urządzenia
| 1 |
Przejdź do strony Urzą dzenia w Centrum sterowania i wybierz urządzenie, które chcesz ustawić w trybie planowanej konserwacji. Przejdź do trybu Planowana konserw acja i wybierz Edytuj harmonogram. |
| 2 |
Z menu rozwijanego wybierz Włączone i włącz opcję Za plan owane, jeśli chcesz włączyć tryb planowanej konserwacji na określony okres. Jeśli pozostawisz wyłączony Harmonogram, urządzenie natychmiast przejdzie w tryb planowanej konserwacji i aby go wyłączyć, musisz wybrać Wył z menu rozwijanego. |
| 3 |
Dodaj niestandardową wiadomość zawierającą maksymalnie 150 znaków, która jest wyświetlana na ekranie urządzenia. Jeśli nie ustawiono niestandardowego komunikatu, wyświetlany jest tylko standardowy komunikat „System w trakcie konserwacji”. Wiadomość niestandardowa pojawia się pod standardowym komunikatem. |
| 4 |
Wybierz opcję Zapisz, aby zastosować tryb planowanej konserwacji. |
Wiele obszarów roboczych
| 1 |
Przejdź do strony Obszary robo cze w Centrum sterowania i wybierz obszary robocze, które chcesz ustawić w trybie planowanej konserwacji. Wybierz Edytuj i przejdź do trybu Planowana konserwacja. Wybierz Edytuj harmonogram. |
| 2 |
Z menu rozwijanego wybierz Włączone i włącz opcję Za plan owane, jeśli chcesz włączyć tryb planowanej konserwacji na określony okres. Jeśli pozostawisz wyłączony harmonogram, obszar roboczy natychmiast przejdzie w tryb planowanej konserwacji i aby go wyłączyć, musisz wybrać Wył z menu rozwi janego. |
| 3 |
Dodaj niestandardową wiadomość zawierającą maksymalnie 150 znaków, która jest wyświetlana na ekranie urządzenia. Jeśli nie ustawiono niestandardowego komunikatu, wyświetlany jest tylko standardowy komunikat „System w trakcie konserwacji”. Wiadomość niestandardowa pojawia się pod standardowym komunikatem. |
| 4 |
Wybierz Dalej i przejrzyj konfigurację. Aby zapisać, wybierz Zast osuj. |
Wiele urządzeń
| 1 |
Przejdź do strony Urzą dzenia w Centrum sterowania i wybierz urządzenia, które chcesz ustawić w trybie planowanej konserwacji. Wybierz Edytuj i przejdź do trybu Planowana konserwacja. Wybierz Edytuj. |
| 2 |
Z menu rozwijanego wybierz Włączone i włącz opcję Za plan owane, jeśli chcesz włączyć tryb planowanej konserwacji na określony okres. Jeśli pozostawisz wyłączony Harmonogram, urządzenie natychmiast przejdzie w tryb planowanej konserwacji i aby go wyłączyć, musisz wybrać Wył z menu rozwijanego. |
| 3 |
Dodaj niestandardową wiadomość zawierającą maksymalnie 150 znaków, która jest wyświetlana na ekranie urządzenia. Jeśli nie ustawiono niestandardowego komunikatu, wyświetlany jest tylko standardowy komunikat „System w trakcie konserwacji”. Wiadomość niestandardowa pojawia się pod standardowym komunikatem. |
| 4 |
Aby zapisać, wybierz Potwierdź. |