W tym artykule
Filtruj użytkowników
Szczegóły statusu użytkownika
Filtruj nagłówki kolumn
Pobierz listę użytkowników
Szczegóły kolumny działań
Zarządzaj statusem użytkownika
Wyświetl użytkowników z ograniczeniami
Zarządzaj oczekującymi użytkownikami
Lista użytkowników w Control Hub
list-menuW tym artykule
list-menuOpinia?

Zarządzaj użytkownikami, modyfikując licencje usług, podejmując odpowiednie działania na podstawie ich statusów i filtrując listę według określonych ról administratora, typów kont lub witryn Webex.

Filtruj użytkowników

Możesz filtrować listę, aby skupić się na typach użytkowników, którymi chcesz zarządzać, np. według administratorów lub użytkowników znajdujących się w witrynie Webex Meetings.

1

Zaloguj się do Control Hub, a następnie przejdź do Zarządzanie > Użytkownicy.

2

Kliknij opcję Filtr.

3

Wybierz filtry, które chcesz zastosować do listy. Możesz filtrować według:

  • Administratorzy— Filtruje listę na podstawie ról administratora przypisanych użytkownikom.

    Rozwijana lista kontrolna typów administratorów ułatwiająca filtrowanie

  • Witryny Webex— Filtruje listę według witryn Webex, do których należą użytkownicy. Ten filtr ma zastosowanie wyłącznie do witryn zarządzanych za pomocą Control Hub i nie obejmuje witryn połączonych. Po wybraniu tego filtru do listy zostanie dodana kolumna Typ konta, aby pokazać, czy użytkownicy mają te konta:
    • Host— Użytkownik ma przypisaną licencję Webex Meetings.

    • Uczestnik— Użytkownik może jedynie dołączać do spotkań, nie może ich organizować.

    • Tylko administrator— użytkownik ma rolę administratora witryny Webex.

    Jeśli użytkownicy mają konta lub rolę administratora w wielu witrynach, w kolumnie witryny Webex dla dodatkowych witryn będzie wyświetlana wartość ..., a typ konta może być wyświetlany tylko jako gospodarz, uczestnik i administrator.

    Wybierz wiele witryn Webex, aby wyświetlić wszystkie typy kont użytkowników ogólnie, a nie dla konkretnej witryny Webex. Aby sprawdzić, jaki konkretny typ konta mają użytkownicy witryny Webex, zalecamy filtrowanie według pojedynczej witryny Webex.

    Rozwijana lista kontrolna Twoich witryn Webex ułatwiająca filtrowanie

Lista jest automatycznie aktualizowana na podstawie wybranych filtrów. Kliknij Resetuj, aby usunąć wszystkie filtry na raz.

Szczegóły statusu użytkownika

Kolumna Status informuje, czy w Twojej organizacji są użytkownicy, którzy są nieaktywni lub nie zostali zweryfikowani. Skorzystaj z tych informacji, aby zdecydować, jakie działania podjąć na określonym koncie użytkownika, takie jak ponowne wysłanie e-maila weryfikacyjnego lub usunięcie użytkownika z organizacji.

Licencje serwisowe są przypisywane użytkownikom, niezależnie od ich statusu. Na przykład użytkownik oczekujący nadal korzysta z licencji. Możesz usunąć licencje od użytkownika, jeśli nie potrzebuje on już usług.

Użytkownik może mieć jeden z następujących statusów:

Filtruj nagłówki kolumn

Możesz dodawać lub usuwać kolumny wyświetlane na stronie Użytkownicy i stronie Usunięci użytkownicy. Możesz na przykład sortować użytkowników według daty dodania ich do organizacji lub alfabetycznie według działów. Zmiany zostaną zapisane automatycznie i wyświetlone po ponownym zalogowaniu.

  • Aby wprowadzić te zmiany, musisz być pełnoprawnym administratorem tej organizacji. Administratorzy zewnętrzni i administratorzy z uprawnieniami tylko do odczytu nie widzą tej funkcji.

  • Obecnie nie można filtrować i sortować użytkowników według Źródła synchronizacji.

1

Zaloguj się do centrum sterowania.

2

Przejdź do Zarządzanie > Użytkownicy i na liście użytkowników kliknij Przycisk ustawień reprezentowany przez ikonę koła zębatego.

3

Wybierz atrybuty, które chcesz umieścić na stronie.

Atrybut Nazwa wyświetlana jest zawsze widoczny.

4

(Opcjonalnie) Przeciągnij i upuść nagłówki kolumn, aby zmienić kolejność ich wyświetlania.

Pobierz listę użytkowników

Możesz wyeksportować listę użytkowników do pliku CSV i pobrać go na pulpit. Wyeksportowany plik CSV odzwierciedla wszelkie filtry, parametry wyszukiwania i niestandardowe kolumny atrybutów, które zastosowałeś do listy użytkowników na ekranie.

W zależności od wielkości organizacji, skompilowanie i wyeksportowanie listy użytkowników do pliku CSV przez Control Hub może zająć trochę czasu. W oknie pop-up wyświetlane są wszystkie aktualnie trwające operacje eksportu. Możesz kliknąć Rozpocznij nowe pobieranie w oknie, aby zainicjować nowy plik odzwierciedlający wszelkie zmiany, które mogłeś wprowadzić od momentu rozpoczęcia ostatniego eksportu.

1

Zaloguj się do Control Hub, a następnie przejdź do Management > Użytkownicy.

2

Kliknij Pobierz Pobierz.

Ostatnio wyeksportowany plik CSV jest dostępny do pobrania do siedmiu dni od jego utworzenia.

3

Kliknij Pobierz z menedżera zadań po skompilowaniu wyeksportowanego pliku CSV.

Szczegóły kolumny działań

Możesz wprowadzać zmiany w stanie użytkownika w kolumnie Działania.

Jeśli używasz Cisco Directory Connector do synchronizacji użytkowników, możesz ponownie wysyłać zaproszenia do użytkowników w Control Hub, ale nie możesz ponownie aktywować, dezaktywować ani usuwać użytkowników. Musisz wykonać te czynności w Active Directory, a następnie ponownie zsynchronizować zmiany z Control Hub.

W zależności od statusu możesz wykonać następujące czynności:

  • Wyślij ponownie zaproszenie— ponownie wysyła użytkownikom wiadomość e-mail z potwierdzeniem.

  • Reaktywuj użytkownika— Reaktywuje użytkowników do ich poprzedniego statusu.

  • Dezaktywuj użytkownika— Dezaktywuje użytkowników i zmienia ich status na Nieaktywny.

  • Usuń użytkownika— usuwa użytkowników z Twojej organizacji.

Zarządzaj statusem użytkownika

Statusem użytkownika można zarządzać w kolumnie Akcje w Control Hub.

1

Zaloguj się do Control Hub, a następnie przejdź do Zarządzanie > Użytkownicy.

2

Kliknij Przycisk Więcej opcji obok użytkownika.

3

Wybierz akcję, którą chcesz wykonać.

Jeśli Twoja organizacja korzysta z synchronizacji katalogów (np. DirSync, Okta, Entra ID), musisz zarządzać użytkownikami w katalogu i synchronizować te zmiany z Webex.

Wyświetl użytkowników z ograniczeniami

Gdy zespoły Cisco ds. zgodności i wykrywania oszustw stwierdzą, że użytkownik podejmuje podejrzaną aktywność, użytkownik ten zostanie oznaczony w Control Hub jako Oszustwo lub Zgodność Ci użytkownicy nie mają już dostępu do usług Webex.

Możesz wyświetlić pełną listę użytkowników w swojej organizacji z oznaczeniem Oszustwo, Zgodnośćlub oba. Nie można wybrać ani usunąć tych etykiet użytkownika. Jeśli uważasz, że użytkownik został oznaczony niesłusznie, skontaktuj się z pomocą techniczną.

1

Zaloguj się do centrum sterowania.

2

Kliknij Użytkownicy > Użytkownicy z ograniczeniami.

Zarządzaj oczekującymi użytkownikami

Control Hub zwykle usuwa oczekujących użytkowników po 30 dniach od ich dezaktywacji. Można to zmienić, aby Control Hub czekał do 90 dni przed usunięciem oczekujących użytkowników.

Webex przechowuje dane użytkowników oczekujących na rejestrację. Jeśli ponownie aktywujesz oczekującego użytkownika, będzie on mógł znaleźć swoje stare dane (przestrzenie i spotkania), ale tylko jeśli dane te będą nadal objęte okresem przechowywania.

To ustawienie nie dotyczy użytkowników usługi Active Directory, którzy są synchronizowani z usługą Webex. Podczas synchronizacji usługi Active Directory z usługą Webex:

  • Wszyscy użytkownicy, którzy zostali dezaktywowani w katalogu, stają się użytkownikami oczekującymi. Webex przechowuje tych użytkowników w stanie oczekującym na czas nieokreślony.

  • Wszyscy użytkownicy, którzy zostali usunięci z katalogu, stają się użytkownikami oczekującymi w Webex. Webex przechowuje tych użytkowników w stanie oczekującym przez 7 dni, a następnie ich usuwa. Możesz zdecydować się na ich wcześniejsze usunięcie w celu zwolnienia licencji użytkownika. Ten 7-dniowy okres nadal obowiązuje w przypadku użytkowników oczekujących, nawet jeśli w tym czasie usługa Directory Connector zostanie wyłączona.

  • Jeśli użytkownicy pierwotnie zsynchronizowani z usługi Active Directory zostaną oznaczeni jako oczekujący po wyłączeniu synchronizacji, zostaną oni zachowani na standardowy okres od 30 do 90 dni.

1

Zaloguj się do Control Hub, a następnie przejdź do Zarządzanie > Ustawienia organizacji.

2

Przewiń w dół do Zarządzaj oczekującymi użytkownikami.

3

Wprowadź liczbę od 30 do 90 w polu Usuń oczekującego użytkownika.

Zmiany zostaną zapisane automatycznie.

Czy ten artykuł był pomocny?
Czy ten artykuł był pomocny?